برای لاغر شدن چقدر چای سبز بخورم
برای لاغری چقدر چای سبز بخورم ؟!
این سوال اشتباهی است که خیلی از افراد درباره چای سبز سوال می کنند.
چای سبز یکی از نوشیدنی هایی است که این روزها طرفداران زیادی دارد. گروهی آن را به دلیل خواصش می خورند و تعدادی هم با این انگیزه که نوشیدن چای سبز آنها را از شر چربی های اضافه شان خلاص می کند، آن را انتخاب می کنند. حالا سوال اینجاست که آیا واقعا نوشیدن چای سبز، نقشی در سوزاندن چربی ها و مقدار کالری مصرفی روزانه ما دارد؟اصلا می توان این نوشیدنی را جایگزین چای کرد؟ یا این که با گرم شدن هوا پابه پای آب روی مصرف آن حساب کرد؟ دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، در این مطلب به همه این پرسش ها پاسخ می دهد.
مزایای چای سبز
تفاوت اصلی چای سبز با چای سیاه یا همان چای معمولی که اغلب مورد استفاده قرار می گیرد تنها در نحوه فرآوری آن هاست. در مورد چای سیاه فرایند تخمیر یا ماندن برگ چای، مدت زمان بیشتری طول می کشد در نتیجه چای به رنگ تیره در می آید؛ اما در چای سبز، تخمیر کامل انجام نمی گیرد به همین دلیل رنگ آن تا اندازه ای تغییر می کند.
اما جدا از رنگ، ویژگی های برگ چای نیز تحت تاثیر این تخمیر دچار تغییراتی می شود. مسلما وقتی تخمیر در مدت زمان کمتری انجام گیرد، مواد مغذی موجود در برگ چای که مهم ترین آن ها از نظر سلامت تغذیه ای، فلاونوئیدها یا ترکیبات آنتی اکسیدانی گیاهی هستند، بیشتر حفظ می شوند. از همین روست که در برگ چای سبز ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوئیدها به مقدار قابل توجهی بیشتر از چای سیاه هستند.
فلاونوئیدها در حقیقت اصلی ترین آنتی اکسیدان های موجود در برگ چای هستند که رادیکا ل های آزاد را در بدن خنثی می کنند و به سالم نگه داشتن سلول ها و بافت های بدن کمک می کنند. از این نظر می توان گفت مزایای مصرف چای سبز به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی در مقایسه با چای سیاه بیشتر است.
روزانه چند لیوان چای سبز بخوریم؟
چای سبز تنها می تواند به مقدار بسیار جزئی متابولیسم بدن را افزایش دهد. به دلیل همین ویژگی، بسیاری از افراد حدود ۴ تا ۵ لیوان در روز چای سبز می نوشند. درحالی که حتی در این شرایط هم افزایش متابولیسم آنقدری نیست که بتواند پاسخگوی دریافت مقدار کالری اضافی مصرفی ما باشد. اما این همه ماجرا نیست. معمولا مصرف چای، چه چای سبز و چه چای سیاه بیشتر از ۲ تا ۳ لیوان در روز از نظر تغذیه ای نه تنها مفید نیست، بلکه برای سلامت مضر هم هست. مصرف زیاد نوشیدنی هایی مثل چای به شدت مضر است و باعث می شود آب و الکترولیت ها از بدن دفع شوند. بنابراین مصرف زیاد این نوشیدنی ها می تواند منجر به اختلال آب و الکترولیت در بدن شود. از سوی دیگر ترکیبات آلکانوئیدی موجود در چای می تواند در اثر مصرف زیاد مشکلات تحریک پذیری و حساسیت های ویژه عصبی را هم در پی داشته باشد. این در حالی است که مصرف متعادل آن یعنی ۲ تا ۳ لیوان در روز می تواند در بدن آرامش ایجاد کند.
پس از غذا چای ننوشید
در کنار مقدار، زمان نوشیدن چای هم بسیار مهم است. موضوعی که باید در این خصوص درنظر گرفت، تاثیر چای بر کاهش جذب آهن است. خیلی ها تصور می کنند تنها چای سیاه است که موجب کاهش جذب آهن می شود و خوردنش را باید حداقل یک ساعت بعد از غذا به تاخیر انداخت؛ درصورتی که از این نظر، تفاوتی بین چای سبز و سیاه وجود ندارد، زیرا ترکیبات آلکانوئیدی و پلی فنول های موجود در هر ۲ نوع آنها مانع جذب این ماده معدنی ارزشمند می شود.
در حقیقت ترکیبات آلکانوئیدی که در چای وجود دارد اجازه نمی دهد آهن، روی یا حتی کلسیم موجود در غذا جذب بدن شود. به عبارت دیگر، ترکیبات آلکانوئیدی در دستگاه گوارش به آهن، روی و کلسیم که از عناصر ضروری تغذیه سالم هستند متصل می شوند و اجازه نمی دهند این عناصر جذب بدن شوند. بنابراین برای جلو گیری از این عارضه، توصیه می کنیم بلافاصله بعد از صرف غذا به خصوص زمانی که وعده غذایی شما منبع خوبی از این عناصر است چای ننوشید؛ چه چای سبز و چه چای سیاه.
از آنجا که معمولا کمبود آهن در خانم ها و دخترخانم های جوان بیشتر به چشم می خورد، به این دوستان توصیه می کنیم در مورد زمانی که به نوشیدن چای اختصاص می دهند و حفظ فاصله آن با زمان صرف غذا دقت بیشتری به خرج دهند.
چای سبز هم کافئین دارد
چای بهترین نوشیدنی بعد از آب است. این نوشیدنی به خصوص از نوع سبز آن (تخمیر در مورد چای سبز کامل انجام نمی گیرد)، یک منبع طبیعی بدون چربی و کربوهیدرات، متشکل از کافئین، تئوفیلین، نیافین و آنتی اکسیدان هایی مثل فلاونوئیدهاست. در حقیقت مصرف چای علاوه بر این موارد تامین کننده رنگدانه هایی است که بدن ما قادر به دریافت آن از راه های دیگر نیست. بسیاری از علاقه مندان به چای سبز فکر می کنند این چای کافئین ندارد درحالی که همان مقدار کافئینی که در یک فنجان چای سیاه وجود دارد، در چای سبز هم موجود است. تفاوت بین چای سبز و سیاه بیشتر در خاصیت آنتی اکسیدانی آن هاست که آن هم از زمان کمتر تخمیر برگ چای سبز نسبت به چای سیاه ناشی می شود.
مفید است اما لاغرتان نمی کند!
چای از نظر دانش تغذیه یک نوشیدنی مفید است و به دلیل خواص آنتی اکسیدانی که دارد مصرف آن قابل توصیه است؛ اما تنها به این شرط که ۲تا ۳ لیوان در روز مصرف شود. به عبارت دیگر، نوشیدن چای سبز یا هر نوع نوشیدنی دیگری که به عنوان لاغر کننده از آن یاد می شود، هرگز نمی تواند به تنهایی چنین ویژگی را در پی داشته باشد و صرفا یک سو استفاده کاملا تبلیغاتی است. برای کاهش وزن، کنترل میزان کالری دریافتی در طول روز و البته فعالیت های ورزشی همزمان، مناسب ترین گزینه است. ورزش و انجام فعالیت های فیزیکی نه تنها سوخت وساز بدن را بالا می برد بلکه برای سلامت قلبی، ریوی و ماهیچه ای ما هم بسیار مفید است، البته یادآوری این نکته ضروری است که نقش ورزش در سوزاندن کالری های مصرفی هم در گرو کنترل مقدار کالری دریافتی ما به طور روزانه است.