بیماری های قناری وروش درمان

بیماری های قناری وروش درمان 

 

مشخصات پرنده بیمار
نشانه هائی که بیان کننده ی حالات غیر طبیعی و عدم سلامت این گونه پرنده گان میباشد عبارتند از :
1- پف کردن پرنده و عدم تمایل به حرکت و خواب آلودگی
2- اختلال در وضعیت ارایش پرها و چسبیدن فضله به اطراف پرهای مخرج
3- نیمه باز شدن چشم ها و قی کردن آن
4- به گوش رسیدن صدای غیر عادی هنگام تنفس پرنده
5- دور نگهداشتن بالها از بدن
6- تغییرات در فضله
با مشاهده ی این حالات سریعا پرنده را از پرنده های دیگر جدا کنید و آن را در قفس مخصوص بیمار ها قرار دهید . باید توجه داشت که پرنده ی بیمار بسیار ترسو و مضطرب میشود پس سعی کنید زیاد به پرنده مریض نزدیک نشوید .
قفس مخصوص بیماری : قفسی که 3طرف آن با چوب یا..پوشیده شده و فقط از یک طرف باز است و یک لامپ مادون قرمز دائما در آن روشن باشد .

آبله قناری
علائم : (یکی از بیماریهائی است که در فصل تابستان با این بیماری بسیار روبه رو هستیم )ظهور نقطه های سفید – قرمز یا زرد رنگ روی سر -سینه – بالها – وروی انگشتان.تنگی نفس.سستی
علل احتمالی : ویروس ابله – واگیری از پرنده های تازه خریداری شده یا پرنده های آزاد
مداوا :کمتر با موفقیت همراه است .تزریق واکسن ابله – تغذیه پرنده با دانه ها با طبیعت خنک – ضد عفونی اصولی قفس و محل نگهداری پرنده ها

بیماری آسم:
علائم: این بیماری تمامی علایم بیماری سرماخوردگی را دارد به اضافه تنفس سخت با دهان باز .گاهی نیز تنفس پرنده همراه با صدا می باشد.
درمان: دو قطره ید خوراکی را در 28 گرم آب نوشیدنی حل کرده و روزی سه مرتبه از آن به پرنده داده شود. جای پرنده باید گرم باشد. میتوان کمی بخار اکالیپتوس نیز در محل اتاق پرنده استفاده نمود اما این بخار نباید زیاد باشد زیرا موجب خفگی پرنده خواهد شد. این درمان باید تا بهبودی کامل پرنده ادامه یابد . با افزایش آثار بهبودی باید درمان نیز با فاصله انجام شود. تغذیه پرنده نیز باید مقوی باشد.
مخلوط شیر با نان همراه با دو یا سه قطره روغن ماهی بسیار مفید است. استفاده از سبزی تازه هم خوب است.

جذام پرنده
علائم : تنگی نفس – اسهال – تب – کم اشتهائی – گرفتگی عضلات – تورم پلک ها
علل احتمالی : ویروس
مداوا : هنوز برای این بیماری داروئی وجود ندارد . باید این پرنده را سریعا از پرنده های دیگر جدا کرد .

پای آهکی
علائم : ظهور پینه های سفید روی پا و انگشتان و خارش پای پرنده
علل احتمالی : میله نا مناسب – کثیف بودن میله و قفس
مداوا : پای پرنده را با صابون شسته و خشک کنید سپس پا را تا مچ در نفت فرو برده(باید متذکر شوم نفت نباید با پرهای پرنده برسد ) بعداز 3 ثانیه آن را بیرون آورده خشک کنید سپس این عمل را دوباره تکرار کنید بعد از این امر پا را دوباره با صابون شسته و با پماد ویتامین آ-د چرب کنید این عمل را 3 روز متوالی انجام دهید

میلبه
علائم : خواب نا آرام – تمیز کردن دائم پرنده – ضعیف شدن پرنده
علل احتمالی : واگیری از پرنده های آذاد یا پرنده تازه خریداری شده – تمیز نبودن قفس و عدم شستشوی قفس
مداوا : استفاده از حشره کش های مخصوص و شستشوی کامل قفس ها و مکان نگهداری و سم پاشی قفس و محل نگهداری و شکافهای دیوار و داخل میله نشیمن گاه پرنده

چاقی
علائم : کم تحرکی پرنده – اشتهای زیاد – تنگی نفس -مشکلات در امر پرریزان
علل احتمالی : تغذیه غلط – ارائه بیش از حد تخم مرغ و دانه های چرب به پرنده
مداوا : تغذیه با دان معمولی و استفاده بیشتر از میوه و سبزیجات و اجازه پرواز دادن به پرنده به هیچ وجه توسط گرسنگی دادن با چاقی مبارزه نکنید چون ضرر ان بیشتر خواهد بود .

اسهال
علائم : فضله آبکی – کثیف بودن اطراف مخرج – بی تفاوتی نسبت به محیط اطراف – ضعیف شدن پرنده
علل احتمالی : ترس – تغیرات درجه حرارت – جریان هوا
مداوا : قرار دادن آن در قفس بیماری این بیماری سریعا بهبود مییابد فقط باید پرهای اطراف مخرج را کوتاه کرد که در فضله کردن پرنده دوچار مشکل نشود

یبوست
علائم : پرنده هنگام دفع مدفوع دوچار مشکل میشود وهنگام فضله کردن دم میزند
علل احتمالی : تغذیه نا مناسب – مسمومیت
مداوا : توسط قطره چکان چند قطره روغن کرچک به دهان پرنده بریزین و این امر را 8 ساعت بعد تکرار کنید .تغذیه معمولی همراه دادن میوه و سبزیجات آبدار

بزرگ شدن بیش از حد منقار و ناخن ها
علائم : بزرگ شدن و کج شدن منقار و ناخن ها
علل احتمالی : کم یا زیاد بودن کلسیم بدن
مداوا : استفاده از سنگ آهک -شاخه درخت – کوتاه کردن منقار یا ناخن

بیماری درد چشم
این بیماری مسری می باشد و باید پرنده بیمار را از سایر پرندگان جدا کرد. چشم درد میتواند به علت سرماخوردگی و یا تماس چشم پرنده با چوب نشیمن کثیف یا چیزهای آلوده و یا به علت یک بی نظمی داخلی و وجود عفونت در خود چشم بوجود آمده باشد و نباید نسبت به آن بی اعتنا بود. علایم: جراحات پلک ها ، خارج شدن مایع و قی از چشمها ، پلک های بهم چسبیده. علل بیماری:جریان هوا ، اتاق پر دود ، میکروب مداوای بیماری: استفاده از قطره های شستشو دهنده چشم مانند : آب بور ، محلول بابونه و پمادهای آنتی بیوتیک
روش دیگر اینکه چشم پرنده را با استید بوریکی که برای چشم انسان تهیه کرده اند بشویید سپس محلول 10% آرژیرول به داخل چشم بریزید این محلول باید تازه و مطمئن باشد . میتوان به جای آن نیز یک قطره روغن کرچک به چشم پرنده بریزید که جانشین خوبی برای آرژیرول می باشد.
روش دیگر : ابتدا چشم قناری را با یک قطعه پنبه استریل آغشته به اسید بوریک شست و شو داده سپس روغن پنسیلین مخصوص چشم را به چشم پرنده بمالید. این کار چند روز باید ادامه یابد.

عفونت روده
علایم : پاشیده شدن فضله به بیرون در حالیکه به رنگ سبز می باشد .
مداوای بیماری: گرما ی محیط نگهداری پرنده بیمار بین 30 تا 32 درجه باشد. تاباندن نور مادون قرمز ، استفاده از چای معمولی ، ذغال پرنده . در صورت وجود زخم های ویروسی ، استفاده از انتی بیوتیک ها یا سولفونامید مؤثر است.
بی اشتهایی
بی اشتهایی مطلب مهمی نیست و اصولا به خاطر تغییر دانه و غذای روزانه قناری چنین اتفاقی رخ می دهد و پس از چند روزی نیز برطرف خواهد شد. در این مدت بهتر است برای چند روز به قناری دانه آواز داده شود.

غده یا ورم جلدی
ورم زیر جلدی در قناری به علت مسدود شدن یکی از روزنه های ترشحات طبیعی بدن اتفاق می افتد. این روزنه ها که کارشان بیرون دادن بعضی از ترشحات طبیعی و داخلی بدن پرنده است گاهی بسته شده و ترشحات راهی به بیرون نخواهند یافت در نتیجه در زیر پوست پرنده جمع شده و بتدریج تراکم این ماده زیاد شده و تشکیل توموری را در بدن قناری میدهد.
درمان: همین که تومور کاملا رشد کرده و بزرگ شد و پوست روی آن کشیده و نازک گردید موقع آن رسیده که آنرا از زیر پوست درآورند. پوست نازک شده را با یک تیغ تیز و استریل شده بشکافید و ماده پنیری شکل داخل آن را بیرون بیاورید . سپس به سر یک چوب خلال دندان پنبه استریلی بپیچید و زخم ایجاد شده را با آب استریل با دقت بشویید. بعد از آن پرنده را در قفس و مکانی راحت و بی سر و صدا قرار دهید و اطراف قفس را با پارچه ای بپوشانید تا از جست و خیز و فعالیتهای اضافی پرنده جلوگیری شود


کنه قناری:
:علایم برای پی بردن به وجود کنه در قناری باید هر چند وقت یکبار تمام بدن قناری را از نزدیک بررسی کرد. کنه پرنده های ضعیف را مورد حمله قرار میدهد. این جانور بسیار ریز است و با آزمایشهای سطحی نمیتوان به وجود آن پی برد. در صورتی که کنه خود را در زیر بالهای قناری پنهان کرده باشد با دست زدن به بدن پرنده ، قناری ناراحت شده و عکس العمل شدیدی از خود نشان میدهد.
کنه قناری فقط شبها در موقع تاریکی قناری را راحت میگذارد و از بدن آن دور می شود. برای پی بردن به وجود آن در قناری ، باید شب هنگام یک پارچه سفید بسیار تمیز را روی قفس قناری بکشید و صبح خیلی زود قبل از طلوع آفتاب آنرا بردارید. زیرا کنه به محض روشن شدن هوا دوباره به بدن قناری حمله می کند و شروع به مکیدن خون قناری می نماید. اگر این پارچه سفید را به دقت نگاه کنید میتوانید کنه ها را که به اندازه یک دهم میلی متر هستند و به رنگ قرمز می باشند را ببینید.

درمان: برای از بین بردن کنه ها از روی پارچه باید آن را در محلول قوی کلراکس Chlorax فرو ببرید و یا با یک اطوی بسیار داغ روی پارچه را اطو کنید. برای از بین بردن کنه روی بدن قناری باید از داروی مخصوص ضد کنه یا داروی د.د.ت استفاده نمایید.
داروی ضد کنه یا ضد شپشه باید با دقت به تمام بدن و زیر بالهای قناری مالیده شود و پرنده را به یک قفس تمییز و ضد عفونی شده منتقل کرد و قفس آلوده را با آب بسیار داغ شتشو داده سپس با استفاده از داروی د.د.ت آنرا ضد عفونی کرد.
ضد عفونی کردن پرنده باید صبح زود انجام شود تا در هنگام شب که پرنده سر خود را بین بالها قرار میدهد دچار مسمومیتی نشود. ضد عفونی کردن قفس نیز بهتر است بعد از غروب آفتاب انجام شود تا این حشرات موذی از مخفیگاه های خود بیرون آمده باشند.


ادامه...............


طاسی:
این پیشامد را نمیتوان جزء بیماریها برشمرد زیرا ریزش پرهای قناری که معمولا در اوایل زمستان پیش می آید در اثر سوء تغذیه و نرسیدن بعضی مواد معدنی به پرنده بوجود می آید.
درمان: مالیدن وازلین گلیسیرین بر روی سر پرنده. اما بهترین دارو لوسیون پ.ث.ف می باشد . این دارو علاوه بر ضد عفونی داخلی پرنده برای سرعت رشد پرهای قناری نیز بسیار مفید است. از هویج رنده شده و سبزیجات تازه نیز باید حداقل هفته ای دو بار به پرنده داده شود.


ورم زیر شکم:
علت: این بیماری در اثر مصرف غذاهای تحریک کننده و یا خوردن غذاهای فاسد و مانده تولید می شود . در این بیماری زیر دل پرنده ورم می کند و رنگ پوست موضع ورم کرده در موارد خفیف آن بی رنگ و در موارد سخت و شدید آن تیره مایل به سیاهی است.
درمان: قرار دادن پرنده در قفس تمیز و گرم و دور از صداهای مزاحم . باید به قناری ترید شیر با نان که مقداری کربنات دوبیسموت در آن ریخته شده باشد داده شود. اگر این بیماری همراه با یبوست نیز باشدباید اول یک قطره روغن زیتون به حلق پرنده چکانده شود. همین که آثار بهبودی در پرنده مشاهده شد باید یک شربت مقوی مانند شربت هیپوفسفیت به آب آشامیدنی پرنده اضافه کرد. در این موقع دادن تخم کلم خیس کرده که دانه خشخاش روی آن پاشیده شده باشد برای قناری بیمار غذای مناسبی است.

غش و بیهوشی:
این حالت بیشتر برای پرندگانی به وجود می آید که عادت به زندگی با انسانها را ندارند و اغلب در موقع تغییر قفس از ترس مبتلا به غش می شوند. بعضی اوقات نیز در اثر یک ضربه ناگهانی و شدید و یا بر اثر تابش مستقیم نور شدید و یا آفتابزدگی پیش می آید. این حالت بیشتر در موقع تولک و یا در روزهای خروج از تولک اتفاق می افتد. بنابراین بهتر است پس از دوران تولک برای تعویض و جابجایی قفس قناری دقت زیادی شود.
درمان: اگر حالت غش برای قناری اتفاق افتاد باید به ملایمت آب سردی به روی سر و گردن قناری پاشید و سپس اطراف قفس را پوشانید و آنرا در جای نسبتا گرمی قرار داد تا به تدریج قناری به حال عادی باز گردد. در بعضی موارد ممکن است غش موجب بروز آثاری چون فلج پا یا بال قناری گردد در این موارد باید فورا یک قطره الکل رقیق طبی در حلق قناری چکانید که اغلب نتیجه مطلوبی میدهد. همواره باید سعی کرد تا مانع بروز عواملی که میتواند موجب بروز غش در قناری شود را برطرف کرد زیرا تکرار غش در نوبتهای بعدی بسیار خطرناک هستند.


زخم پا :

این بیماری در اغلب موارد در پرندگان جوان به علت ساییده شدن کف پای آنها که دارای پوستی بسیار نازک است به چوبهای نشیمن سفت و مدور بوجود می آید. بهتر است چوب نشیمن قناریهای جوان دارای رویه ای مسطح بوده و از چوب نرم ساخته شود. در موارد بروز زخم پا باید در وسط رویه چوب نشیمن شیاری ایجاد کرد تا از تماس زخم پا با سطح چوب جلوگیری کرد. در صورت بی توجهی به این بیماری ، زخم پای پرنده به میخچه تبدیل شده و بتدیرج اعصاب انگشتان پرنده از کار می افتند .
زخم پا در اثر رعایت نکردن نظافت قفس قناری نیز بوجود می آید . کثافات موجود در قفس به کف پای قناری چسبیده و با از بین بردن قشر خارجی پوست پای پرنده موجب تولید زخم میگردد. در بعضی مواقع نیز پشه ها باعث تورم و زخم پا و ساقهای قناری می شوند که در چنین مواردی باید شبها به دور قفس قناری پشه بند کشید.
درمان: برای معالجه زخم پای پرنده باید محل زخم را با آب نیم گرم شست و ید بسیار رقیق به آن مالید. درمان این بیماری مانند درمان فلس پای می باشد.

گرفتگی مجرای تخم گذاری پرنده:
علایم: قناری ماده با پرهای پف کرده بی تحرک می ماند و معمولا پس از چند ساعت تلف خواهد شد.
علل : احتمالا پرنده قادر به دفع تخم آماده از مخرج نمی باشد. ماده های جوان اغلب دچار این ناراحتی می شوند. در بعضی مواقع نیز پوسته تخم تشکسل نشده و موجب این عارضه می شود.
مداوای بیماری: مالیدن یک قطره خوراکی مایع در داخل و اطراف مخرج و گرم نگهداشتن پرنده. ماساژ نرم و با احتیاط اطراف مخرج.
توجه: هیچگاه نباید پوسته تخم را به طرف داخل بدن پرنده فشار داد.


نرمی استخوان:
علایم : در این بیماری بیشتر پاها ، انگشتان و بالهای پرندگان جوان دچار نرمی و کجی میگردد
علل بیماری : کمبود ویتامین ها مخصوصا ویتامین D
مداوای بیماری : استفاده از ویتامینD ، ویگانتول (Vigantol ) یا تریگانتول (Trigantol) .
این بیماری در جوجه قناری هایی دیده می شود که پدر و مادر آنها در اتاق های تاریک و بدون استفاده از اشعه مستقیم آفتاب و هوای تمیز و آزاد نگهداری می شوند.
علامت: علائم این بیماری عبارت است از بی حسی و معیوبی پا یا بال جوجه که بدون اراده و اختیار او به این طرف و آن طرف کشیده می شود. این بیماری متاسفانه قابل درمان نمی باشد. پدر و مادر چنین جوجه ای را باید فورا به قفس مخصوص پرواز بازگردانید و قفس آنها را در معرض تابش اشعه آفتاب قرار داد و از حمام و ورزش بسیار استفاده کرد. با رعایت شرایط گفته شده و بهداشت قفس و تغذیه این بیماری برطرف خواهد شد

تولکی
علایم : در این بیماری پرنده ، پر ریزانش را به طور طبیعی ظرف مدت چهار تا شش هفته انجام نداده و پر ریزان کاملی نیز ندارد. پرهای پرنده بیمار ، شکننده و بدون جلا هستند.
علل بیماری: تغذیه غلط
مداوای بیماری :استفاده از داروی آویزانول (Avisanol ) یا ویتالینو _ کول (Vitalino – quell ) در آب آشامیدنی. به جای استفاده از آب لوله کشی نیز از آب مقطر استفاده شود. استفاده از مولتی ویتامین نیز در آب آشامیدنی میتواند نافع باشد.

بیماری لاغری و تحلیل رفتن قناری
در این بیماری بیشتر جوجه های جوان بین سنین 5 هفتگی تا 12 هفتگی مبتلا می شوند.
علایم: قناری بیمار به سرعت و در مدت 24 تا 36 ساعت قسمت عمئه گوشت بدن خود را از دست میدهد. علایم ظاهری این بیماری افسردگی و بیحالی پرنده ، چشمانی بی فروغ و بی رنگی نوک و پاها نیز می باشد . گاهی هم حالت لرزیدن در آن دیده می شود. پرنده بیمار با حالتی متشنج خود را به طرف آب و غذا می رساند که این حالات نشان میدهد که پرنده دچار دردهای شدید درونی است و هر وقت از این حالت رها شود به خواب عمیقی فرو می رود.
علت بیماری: هنوز کاملا مشخص نشده ولی بیشتر علت آنرا در اثر کثیف بودن مواد غذایی و نارسایی آن میدانند.
مداوا: چنین پرنده ای را باید فورا از پرندگان دیگر جدا نمود. ابتدا یک قطره روغن کرچک یا روغن زیتون به حلق پرنده چکانده شود و بعد تمام دانه های سفت و خشک از قفس او خارج شده و به جای آن دانه های خیس کرده گذارده شود و بعد از آن ترید نان وشیر درست کرده و نصف زرده تخم مرغ سفت پخته را در آب خوب مخلوط نموده و به روی آن چهار یا پنج قطره شربت خولان (خلیان) (Gomme Arabique) و مقدار کمی دانه خشخاش بپاشید و از داروهای ضد عفونی مصرف داخلی مانند شربت Dianimol و یا ت.ث.پ ده قطره در آب آشامیدنی پرنده بیمار بریزید.
قفس پرنده بیمار نیز روزها باید در معرض تابش اشعه آفتاب قرار گیرد و شبها هم دور و اطراف قفس کاملا پوشانیده شود. گرم بودن جای این پرنده از مراحل اولیه معالجه او می باشد.
چنانچه بعد از 48 ساعت آثار بهبودی در بیمار مشاهده شد دیگر احتیاجی به استفاده از داروهای ضد عفونی نیست ولی به جای آن 5 قطره از مخلوطی که گفته می شود در آب او بریزید: اسید سولفوریک معطر (Aromatic Sulphuric Acid ) ، جنتیانا (Gentiana ) ، و کلمبو (Colombo) که به میزان مساوی از هر کدام مخلوط شده و سپس 5 قطره از آن در آب آشامیدنی پرنده ریخته شود.

تنفس صدا دار:
این بیماری به دو علت بوجود می آید: 1- تغییرات شدید و ناگهانی دما 2- تغذیه از دانه های کثیف و آلوده به گرد و فضولات خود یا قناری های دیگر.
علامت: این بیماری تنفس با صدا و با منقار نیمه باز است . در عین حال نفس بریده بریده می باشد.
درمان: استفاده از شربتهای سینه و داروهای ضد سرفه و مخلوط کردن یک قاشق چایخوری الکل طبی رقیق با دو قطره گلیسیرین در آب آشامیدنی پرنده .
و یا حل کردن یک قرص قابل حل 50 میلیگرمی ترامایسین در یک فنجان آب و ریختن آن در جای آب پرنده است. این محلول برای برونشیت ، سرما خوردگی و اسهال پرنده نیز مفید است.

بیماری پا
علایم : ظاهر شدن لایه سخت بر روی پا و انگشتان ، وجود پینه در پاها و توجه بیشتر پرنده به ناحیه پاها
علل بیماری: رعایت نکردن بهداشت در محل نگهداری پرنده مخصوصا کثیف بودن میله های نشیمن پرنده
مداوا: پینه ها را باید با آب گرم و یا محلول بابونه با احتیاط شتشو داد و سپس به میزان کم پماد کامازول یا پنی سیلین مالیده شود. کف قفس پرنده نیز باید مخلوطی از ماسه و خاک قرار داده شود.

پاهای فلس دار
علت : این بیماری به دلیل عدم رعایت نظافت قفس قناری و غذای او می باشد . و در اثر آن انگلهای ذره بینی در مفصل انگشتان پرنده جمع شده و توده می گردند .
درمان : پاها و ساقهای فلس دار را به مدت 5 دقیقه در آب نیمه گرم نگاه دارید تا خوب خیس خورده سپس با ملایمت مالش داده و شست و شو دهید. پس از آن با پارچه مرطوب آن را خوب خشک نمایید و روی نقاط فلس دار وازلین یا روغن مخصوص این کار را بمالید. این کار باید تا رسیدن به نتیجه ادامه یابد.
اگر در حین شست و شوی پای قناری به وجود زخم یا نقطه قرمز شده برخوردید باید پس از شست و شو بر روی آن قدری روغن پبسیلین بمالید.

تشنج عضلات قناری
گاه قناری به تشنج عضلات پا و گاهی نیز به تشنج عضلات معده مبتلا می شود.
علت : یک دلیل آن به محبوس بودن زیاد در قفس است که البته زیاد مهم نبوده و زود گذر می باشد. علت دیگر ایستادن در روی چوب نشیمن مرطوب است .
درمان: در تشنج عضلات پا باید پای قناری را در آب نیم گرمی که قدری به آن خردل اضافه شده است مالش داد و یکی دو قطره روغن زیتون نیز به دهان پرنده چکاند. در تشنج عضلات معده تنها راه علاج همان چکاندن چند قطره روغن زیتون به دهان قناری است

پرکندن
علت:اصولا این کار در اثر وجود شپشه در بدن قناری بوجود می آید . اگر در بازرسی بدنی چنین چیزی در بدن پرنده یافت نشد مسلما قناری به خشکی پرها و عدم وجود چربی طبیعی لازم در آنها مبتلا شده است. کندن پر را نباید با آراستن پرها اشتباه کرد. آراستن و نظافت پرها در روز بیش از چند با اتفاق نمی افتد در حالی که کندن پر در تمام مدت روز ادامه دارد.
درمان: برای درمان آن باید روغن گندم را به روی بیسکویت تخم مرغی کوبیده ، ریخته و همه روزه آن را به قناری داد. همچنین به غذای او مغز گندم خشک را هم اضافه نمایید و یکی دو هفته این برنامه غذایی را ادامه دهید تا کندن پرها متوقف شود. پرنده را نیز نباید در محیط خشک نگهداشت.

قطع آواز
گاهی قناری در کمال سلامت آواز خود را قطع می کند. اگر این اتفاق در ماه های تابستان رخ دهد به این علت است که قناری در حال تولک بوده و انرژی خود را صرف رفع این نقیصه می کند. در این مواقع چنانچه به قناری غذاهای مقوی داده شود خواند آواز در حالت تولک نیز ادامه خواهد داشت.
در حین دادن غذای مقوی باید سبزی و مخصوصا برگ قاصدک را فراموش نکرد. گاه گاهی هم قدری عسل به آب آشامیدنی قناری اضافه کرد. تخم بزرک هم روزی چند دانه به غذای روزانه او اضافه کرد. باید دقت کرد که آب آشامیدنی پرنده تمییز و تازه باشد.
اگر آواز قناری در غیر از موقع تولک قطع شود حتما به خاطر وجود عیبی می باشد . در چنین مواقعی باید مدفوع پرنده را بررسی کرد تا مطمئن شد که به بیماری خاصی مبتلا نباشد. از نزدیک به صدای تنفس او گوش داد تا اگر مبتلا به بیماری ریوی می باشد متوجه شویم. بدن او را نیز کاملا بررسی کنید. اگر در تمامی بررسیها هیچ نقص و ایرادی مشاهده نشد ادامه دستورات گفته شده حتما به ادامه آواز قناری کمک خواهد کرد.

تولک بی موقع:
در این حالت قناری خارج از فصل مربوط گرفتار تولک می شود. و این را نباید بعنوان یک بیماری تلقی کرد بلکه بروز ان در اثر عدم رعایت بعضی از شرایط زندگی قناری و یا از آثار و عواقب ابتلا به یک مرض دیگر است.
علت : در سه مورد میتواند تولک بی موقع بوجود آید:
1- بی نظمی و اختلال در وضع نگهداری. از جمله میتوان به تغییرات شدید دمای محیط ، خاموش و روشن شدن چراغ اتاق قناری و یا تابش مستقیم نور بر روی قفس قناری در تمام طول شب و یا وجود سر و صداهای ناهنجار اشاره کرد.
2-وجود تغذیه نامناسب و فاقد مواد پروتئینی و نشاسته و مواد معدنی در جیره غذایی پرنده.
3- و علت دیگر ابتلای قناری به تولک بی موقع پس از ابتلای آن به بیماری کنه .
درمان: در موارد 1 و 2 با مناسب نمودن محیط و غنی کردن جیره غذایی پرنده و استفاده از مواد مغذی پس از مدت کوتاهی پرنده درمان خواهد شد. ولی چنانچه تولک از عوارض حمله کنه به قناری باشد باید توجه بیشتری به آن مبذول داشت زیرا قناری نیازمند تقویت و توجه بیشتری می باشد.
در کنار دانه های معمولی نیز باید روزانه از مخلوط : منداب+بلغور + دانه خشخاش و شاهدانه نیز استفاده کرد
استفاده از ظرف حمام برای قناری هر روز صبح. چنانچه قناری از استحمام خودداری نمود باید بوسیله پاشیدن آب او را وادار به استحمام کرد.

سالمونلوز (salmonellosis)
این بیماری در اثر تعداد زیادی از گونه های مختلف باکتری از جنس سالمونلا ایجاد می شود.اکثر گونه های این باکتری بین حیوانات مختلف و حتی انسان مشترک می باشند و درجات مختلف بیماری را ایجاد می کنند . این بیماری ممکن است از سه راه مختلف پرنده را مبتلا کند .
الف- آلودگی موجود در غذای مصرفی پرنده ( خصوصا تخم مرغ ) .
ب- آلودگی غذای پرنده با مدفوع جوندگان و یا فضولات پرندگان مبتلا .
ج- تماس مستقیم با پرنده تازه خریداری شده ای که یا درد وره کمون بیماری است و یا به صورت ناقل به ظاهر سالم میکروب را از خود دفع می کند .
به ندرت نیز انتقال بیماری از طریق دست انسانهای مبتلا به سالمونلا و یا گزش انگل های خارجی مانند کک ها اتفاق افتاده است . در این ارتباط نکته بهداشتی بسیار مهم این است که برخی از انواع سالمونلا در پرنده ایجاد بیماری نکرده و از طریق مدفوع به محیط خارج وارد گشته و در صورتی که با مواد غذایی مورد مصرف انسان تمای پیدا کند موجب مسمومیت های شدید غذایی تا حد مرگ می شود. علائم بیماری ناشی از اکثر سالمونلا های مختلف در انسان شامل عوارض گوارشی و مسمومیت غذایی می باشد بجز گونه های خاص سالمونلا که در انسان ایجاد بیماری تب روده ( حصبه ) می کند . در قناری بسته به گونه سالمونلای عامل بیماری , سن پرنده مبتلا و شرایط نگه داری , علائم درمانگاهی می تواند متفاوت باشد . اکثرا در جوجه قناری ها موجب مرگ و میر در روزهای اول بعد از خروج از تخم ویا حتی درون تخم و گاهی به هنگام خروج از تخم می شود معمولا هنگامی که قناری ماده به این بیماری مبتلا می شود , اکثر جوجه هایش ردون تخم از بین می روند و کمتر از%20 درصد آنها سالم به دنیا خواهند آمد . جوجه های مبتلا یی که از تخم خارج شده اند , کوچک و ضعیف بوده و اکثر آنها دچار اسهال می باشند . در شکلهای دیگر بیماری که پرنده بعد از خروج از تخم مبتلا می شود , ممکن است عوارضی چون خمودگی - چرت زدن - اسهال - بی اشتها یی و پف کردن را از خود نشان دهد . همچنین چند ساعت قبل از مرگ دچار لرزش - تشنج و غش شده و بالاخره تلف می شود . درمان باید براساس کشت میکروبی و آنتی بیوگرام انجام شود تا موثرترین داروی ممکن بکار رود .



سرماخوردگی:
علایم: پف کردن ، لرز ، عطسه ، نفسهای تند و گاهی نیز یک قطعه سفید و شفاف از بینی پرنده سرازیر می شود. این بیماری در بعضی از قناریها با اسهال سفید نیز همراه است. این بیماری را نباید با آسم اشتباه کرد.
درمان : استفاده از غذاهای مقوی ، جلوگیری از کوران و تغییرات دما در محل نگهداری قناری بیمار.
یک قاشق مربا خوری از سولفات دومنیزی در نیم لیتر آب حل کرده و بجای آب تا مدت 24 ساعت به قناری بدهید.
یک قاشق چایخوری روغن اکالیپتوس در یک فنجان آب جوش ریخته در جلوی سوراخ قفس نگهدارید بطوری که پرنده از بخار متصاعد شده استنشاق نماید ولی این کار نباید زیاد باشد زیرا ممکن است موجب خفگی پرنده شود. پس از 24 ساعت آب اشامیدنی مسهل دار پرنده را بردارید و بجای آن آب آشامیدنی که در آن یک قرص 50 میلی گرمی ترامایسین حل شده ، بگذارید.
غذای سبزی و پرتقال شیرین باید همه روزه به پرنده داده شود یعنی روزی دو بار صبح و بعد از ظهر تعویض شود تا از پلاسیدگی و ترشیدگی آن جلوگیری شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد